Pstrąg Pieczony w Piekarniku – Czerwona ryba w takim wykonaniu jest po prostu najlepsza.
4 663
Jeszcze 30 lat temu, dostępne były na rynku tylko nieliczne gatunki ryb, głównie morszczuk i mintaj, albo śledź. Jednak w obecnych czasach mamy szeroki wachlarz wyboru i dostępne są niemal wszystkie rodzaje ryb morskich i rzecznych.
Pieczony filet z pstrąga w tym wykonaniu, ma nie tylko niesamowity smak, ale także zachowuje większość korzystnych właściwości tej ryby. A w 100 g tego dania, zawiera się tylko 177 kcal! Do dzieła!
SKŁADNIKI
filet z pstrąga
4 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
1 cytryna
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Blaszkę do pieczenia, przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
2. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na maśle do miękkości. Dodaj startą skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Wyciśnij sok z cytryny i po minucie smażenia, wlej połowę soku.
4. Ułóż fileta na blaszce, posól i popieprz. Na wierzchu nałóż usmażoną cebulkę z czosnkiem i posyp połową posiekanego koperku.
5. Tak przygotowanego fileta piecz 12-17 minut. Upieczonego pstrąga polej pozostałym sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
Przygotowanie pieczonego pstrąga nie zajmie ci dużo czasu, a bliscy będą mile zaskoczeni tak pysznym rybnym daniem. Zaskocz swoją rodzinę elegancką i mega zdrową kolacją.
Nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi naszym przepisem na pieczonego pstrąga!