Przystawka ze Śledzia – Na stole prezentuje się wyjątkowo.
3 831
Ten przepis jest dedykowany tym Paniom, które postanowiły oderwać się od codzienności i zaprezentować na świątecznym stole coś wyjątkowego.
Możesz ozdobić sałatkę według własnego uznania, my prezentujemy świąteczną opcję z zieleniną i czerwonym kawiorem. Do dzieła!
SKŁADNIKI
6 suchych wafli (andrutów)
1 płat śledziowy
300 g pieczarek
100 g cebuli
350 g marchwi
200 g majonezu
100 g twardego sera
50 g koperku
200 g czerwonego kawioru
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz jedną cebulę i pokrój w drobną kostkę.
2. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
3. Podsmaż cebulę wraz z pieczarkami na rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, duś przez ok. 5 minut.
4. Ugotowane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
5. Fileta śledziowego pokrój na kawałki i razem z cebulką zblenduj na jednolitą masę.
6. Zblenduj również schłodzone, usmażone pieczarki z cebulką.
7. Czas złożyć naszą pyszną przystawkę. Na andrucie rozłóż równomiernie połowę zblendowanego śledzia i posmaruj majonezem. To będzie pierwsza warstwa.
8. Następnie przyłóż drugiego andruta, lekko dociskając i na nim rozłóż połowę nadzienia pieczarkowego. Posmaruj majonezem.
9. Przyłóż andrutem, lekko dociskając, a na nim połowę startej marchewki. Posmaruj majonezem.
10. Powtórz ponownie trzy warstwy w tej samej kolejności, przekładając andrutami. Na koniec posmaruj całość majonezem, łącznie z jej bokami. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
11. Udekoruj startym na tarce o drobnych oczkach serem, posiekanym koprem i czerwonym kawiorem.