Przystawka z buraków i marchewki – Zachwycisz swoich gości smakiem i wyglądem.

Przekąski odgrywają ważną rolę podczas zorganizowanej imprezy w naszym domu.
Idealną opcją są porcje sałatkowych kulek : wyglądają bardzo apetycznie i mogą być przygotowane jako obfita lub lekka przekąska, w zależności od tego, co planujesz podać później.

Ogromną zaletą jest dla mnie jej wszechstronność. Dodając buraki, marchewki, ogórki, śledzie, orzechy lub czerwone ryby do tej samej bazy, otrzymujemy całą listę różnych smaków, które są przy tym kolorowe i nie pozostawiają nikogo obojętnym wobec siebie.

 

SKŁADNIKI BAZY SEROWEJ
  • 300 g twardego sera
  • 6 jajek na twardo
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE BAZY SEROWEJ
1. Jajka drobno posiekaj, potem czosnek i zetrzyj twardy ser.
2. Dodaj majonez, pieprz i dobrze wymieszaj, aż będzie jednolita masa. W razie potrzeby posól.

3. Masa serowa nie powinna być ani za sucha ani zbyt płynna, aby w przyszłości wygodnie było z niej formować kulki.
4. Podziel masę serową na 6 równych części.

5. Ułóż wszystkie części w osobnych miskach. Przygotowanie bazy serowej skończone.

Kulki sałatkowe z burakami i śledziem

SKŁADNIKI
  • 1/6 gotowanego sera
  • 2 małe gotowane buraki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • filet śledziowy
  • dowolna zieleniny do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE
1. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Wymieszaj z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji do tworzenia kulek.
3. Pokrój filety śledziowe na małe kawałki.
4. Uformuj małe kulki, połóż kawałek śledzia na środku każdej kulki.
5. Udekoruj kulki zieleniną.

 

Kulki sałatkowe z marchewką i orzechami

SKŁADNIKI
  • 1/6 trójkącik serka topionego
  • 1 mała surowa marchewka
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki prażonych orzechów włoskich do posypania
PRZYGOTOWANIE
1. Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Wymieszaj z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji do tworzenia kulek.
3. Uformuj małe kulki, połóż ćwierć orzecha na środku każdej kulki.
4. Kulki marchewkowe są piękne bez panierki orzechowej, ale w razie potrzeby można je w nich obtoczyć.

 

Kulki sałatkowe z ogórkiem i czerwoną rybą

SKŁADNIKI
  • 1/6 trójkącik serka topionego
  • 1 mały świeży ogórek
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • 1/3 art lekko osolonej czerwonej ryby
  • nasiona sezamu do posypania
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ogórek i pokrój w małe kostki.
2. Pokrój czerwoną rybę w drobną kostkę.
3. Wymieszaj ogórki z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji do tworzenia kulek.

4. Uformuj małe kulki, a na wierzchu zrób małe wgłębienie i umieść tam kawałek ryby.
5. Obtocz kulki w nasionach sezamu.

 

Kulki sałatkowe z paluszkami krabowymi

SKŁADNIKI
  • 1/6 trójkącik serka topionego
  • 100 g paluszków krabowych
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Mrożone paluszki krabowe zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Wymieszaj 2/3 startych paluszków z bazą serową, a resztę zostaw do obtoczenia. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji do tworzenia kulek.
3. Uformuj małe kulki i obtocz w pozostałej części startych paluszków krabowych.

 

Kulki sałatkowe z kolendrą, czerwoną rybą i szczypiorkiem

SKŁADNIKI
  • 1/6 trójkącik serka topionego
  • 1/3 lekko osolonej czerwonej ryby
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • suszona kolendra do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój czerwoną rybę w małe kostki.
2. Drobno posiekaj szczypiorek.
3. Wymieszaj szczypiorek bazą serową i czerwoną rybą. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji do tworzenia kulek.
4. Uformuj kulki i obtocz w suszonej kolendrze.

 

Kulki sałatkowe z pomidorami i oliwkami

SKŁADNIKI
  • 1/6 trójkącik serka topionego
  • 1/3 suszonych pomidorów
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • mielona suszona papryka do posypania
PRZYGOTOWANIE
1. Drobno pokrój suszone pomidory.
2. Wymieszaj je z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji do tworzenia kulek.
3. Uformuj małe kulki. Na środku każdej ułóż oliwkę.
4. Obtocz kulki w papryce.

 

 

Przygotowane kulki warzywne ułóż na talerzu. To na prawdę świetna wersja przekąski: jest łatwa do gotowania, wygodna do jedzenia i możesz łatwo możesz uzyskać szeroki wybór smaków. Smacznego!

error: Content is protected !!