Przepyszna przystawka z awokado i pomidorami na chrupiącej bagietce. Palce lizać.
9 246
Pyszna Przystawka – Bagietka z Awokado i Pomidorami
Dziś przygotujemy przepyszną przystawkę z awokado i pomidorami na chrupiącej bagietce. Jeśli lubicie szybkie i łatwe przepisy, ten na pewno przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
1 bagietka (dla osób na diecie: razowa)
Masło (dla osób na diecie: niewielka ilość)
2 awokado
1/2 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
Pęczek kolendry (lub pietruszki)
Sok z cytryny
Sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój bagietkę na plasterki o grubości około 1-2 cm. Posmaruj każdy plasterek masłem z jednej strony. Ułóż plasterki na blasze do pieczenia masłem do góry. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (350°F) przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Następnie obróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 3-4 minuty. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Włóż miąższ do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę.
Pokrój czerwoną cebulę na drobne kawałki. Obierz i posiekaj czosnek. Pokrój pomidory na małe kawałki. Posiekaj kolendrę (lub pietruszkę). Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, pomidory i kolendrę do miski z awokado. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Nałóż mieszankę awokado na chrupiące plasterki bagietki. Serwuj przystawkę na talerzu i podawaj od razu.
Jeśli podobał Wam się ten przepis, proszę, zostawcie polubienie i zaobserwujcie naszą stronę, aby nie przegapić kolejnych pysznych przepisów. Jak Wam się podoba ten przepis? Napiszcie w komentarzach! Smacznego!