Dzisiaj przedstawię Ci patent na to jak przygotować mięso z kurczaka, by było miękkie i soczyste.
2 271
Jeżeli kurczak należy do Twoich ulubionych dań i zastanawiasz się, jak przygotować go, by zawsze był soczysty i miękki – koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Dzięki niemu zawsze otrzymasz soczystego i pełnego smaku kurczaka, który jednocześnie jest chrupiący z zewnątrz. Nasz trik sprawi, że mięso nie wyschnie i stanie się dla Ciebie prawdziwą ucztą.
Potrzebne składniki:
500-600 g piersi z kurczaka
Do przygotowania marynaty:
1 łyżka sosu sojowego,
1 białko jajka,
1 łyżka skrobi,
1 łyżka stołowa octu jabłkowego lub soku z cytryny (można też użyć octu ryżowego),
czarny pieprz do smaku;
Na sos:
4 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki oleju roślinnego,
1 łyżeczka płynnego miodu,
1 łyżka stołowa octu jabłkowego, soku z cytryny lub octu ryżowego,
1 łyżka nasion sezamu.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki marynaty mieszamy w misce. Dodajemy do nich pokrojone mięso i wszystko dokładnie mieszamy, tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka. Całość odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W innej misce mieszamy składniki sosu: 4 łyżki sosu sosu sojowego, łyżeczkę miodu, łyżkę sezamu, łyżkę octu jabłkowego oraz 4 łyżki oleju roślinnego.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej (4-5 łyżek) i smażymy kurczaka z obu stron, przez 2-3 minuty, tak, aby osiągnął złoty kolor.
Następnie zmniejszamy temperaturę i wlewamy sos. Smażymy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.
Kurczak, przygotowany opisanym tu sposobem, smakuje najlepiej, jeżeli zostanie podany z ryżem i świeżym szczypiorkiem.