Tak niewiele trzeba, aby stworzyć przepyszne rogaliki. Hitowy przepis.
7 305
Ciasto, najczęściej drożdżowe, z dowolnym dodatkiem, na przykład dżemem lub czekoladą, zawinięte w rulonik i niemalże złączone rogami. Tak niewiele trzeba, aby stworzyć przepyszne rogaliki.
Przygotowanie:30 minut
Gotowanie:20 minut
Danie gotowe w:50 minut
Kalorie:220 kcal/ sztuka
Liczba porcji:24
GŁÓWNE SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
½ kostki margaryny
2 jajka
3 żółtka
2 łyżki mleka
pół szklanki jogurtu (może być naturalny lub smakowy)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dżem o dowolnym smaku
nutella
Do tego lody waniliowe, dobra kawa i wymarzone popołudnie gotowe. Przyzwyczailiśmy się już do maślanych croissantów nafaszerowanych chemią ze sklepowych półek, tym samym zapominając o ciepłych rogalikach pieczonych przez nasze babcie. Posypane cukrem pudrem lub polane lukrem rozpływały się w ustach.
Warto odświeżyć to wspomnienie, tym bardziej że przepis na rogaliki jest bardzo prosty, a dodatkowo nadzienie zależy wyłącznie od naszych zachcianek.
Sposób przygotowania:
1. Margarynę z mąką posiekaj nożem, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wbij jedno jajko, 2 żółtka, dołącz jogurt i zagnieć na gładkie ciasto
2. Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty około 2×2 cm. Na każdy kwadracik nałóż porcję dżemu lub nutelli, zawiń w rogalik, zbliż do siebie końce
3. Rogaliki ułóż na blaszce, zachowując spore odstępy, posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem