Przepis na włoskie ciasto „12 łyżek”. Moi goście oszaleli z zachwytu.
85 856
Włosi są wesołymi ludźmi, którzy nie są przyzwyczajeni do spędzania dużo czasu na gotowaniu. Ich kuchnia spodoba się każdemu, kto lubi obfity i smaczny posiłek. Dotyczy to nie tylko lasagne i pizzy, ale także słodkich wypieków.
Powoli, prosto i szybko to cechy tego włoskiego klasycznego ciasta „12 łyżek”, które dziś chcemy wam przedstawić. Ciasto jest przygotowywane tylko nieco dłużej niż pół godziny!
SKŁADNIKI
12 łyżek cukru
12 łyżek oleju słonecznikowego
12 łyżek mleka
12 łyżek mąki
3 jajka
1 szczypta soli
1/2 cytryny
8 g proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
1. Ubij jajka z solą
2. Dodaj cukier do masy jajecznej i ubijaj mikserem przez 2 minuty.
3. Wymieszaj mieszaninę jajek z mlekiem, olejem roślinnym, mąką. Dodaj proszek do pieczenia i sok z połowy cytryny, mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, średnica mojej formy wynosi 22 cm.
5. Wlej ciasto do formy i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
6. Poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i przenieś na talerz do serwowania.
Możesz prosto zrobić polewę. Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem.
Polej ciasto i udekoruj owocami lub jagodami, jeśli masz ochotę. Smacznego!