Zawsze lubiłam szaleńczo potrawy kuchni greckiej, jest w nich coś niezwykłego i interesującego. A greckie przepisy na mięso są niesamowite! Jednak dzisiaj porozmawiamy o ich przygotowaniu, mianowicie Bugats – tradycyjny quiche.
SKŁADNIKI
-
530 g mąki pszennej
-
280 g cukru
-
330 g masła
-
260 ml wody gazowanej
-
1 litr mleka
-
80 g drobnej kaszy lub mąki durum
-
40 g skrobi kukurydzianej
-
4 jajka
-
2 g wanilii
-
1 łyżka cukru pudru
-
skórka z 1 cytryny
-
1 łyżeczka soli
-
cynamon do smaku
-
ciasto kremowe
PRZYGOTOWANIE
1. Warto zauważyć, że w sklepie można kupić gotowe ciasto filo – tradycyjne ciasto kuchni greckiej, ale ponieważ postanowiłeś sam wszystko ugotować, ten przepis jest idealny. Tak więc wymieszaj 500 g mąki, 80 g cukru i soli, dolej wodę do mieszanki i ugniataj ciasto. Woda musi być silnie gazowana.
2. Podziel ciasto na 4 części, powinno być bardzo miękkie. Teraz zwiń kawałek ciasta o średnicy 35 cm, uformuj kwadrat i posmaruj olejem.
3. Teraz zwiń drugą część ciasta o tej samej średnicy, nasmaruj olejem. Umieść pierwszy kawałek ciasta w uformowanym kwadracie z pierwszego kawałka. Umieść na papierze pergaminowym i przechowuj w lodówce przez dwie godziny. Z pozostałymi kawałkami ciasta zrób to samo. W rezultacie otrzymujesz 2 kwadratowe kawałki ciasta.
4. Podczas gdy ciasto ostygnie, czas zrobić ciasto kremowe . Z głównej masy wlać 200 ml mleka i rozcieńczyć w nim skrobię kukurydzianą i mąkę, aby nie było grudek. Dodaj jajka, wanilię i kaszę lub mąkę durum, wszystko dobrze wymieszaj.
5. Oddzielnie wlej odrobinę wody do garnka, dodaj 200 g cukru, 100 g masła i skórkę z cytryny. Wlej pozostałe mleko i zagotuj ciągle mieszając. Gdy mleko się zagotuje, powoli wlej mieszaninę z jajek.
6. Weź jeden kwadrat zamrożonego ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Warstwa powinna być nieco większa niż patelnia, aby można było tworzyć małe boki. Teraz wylej krem na ciasto.
7. Teraz rozwałkuj drugą część ciasta, która będzie górną częścią ciasta. Rozwałkuj i połóż go na górze, łącząc z dolną warstwą. Natnij nożem porcje (nie krój ciasta do końca). Posmaruj ciasto na wierzchu pozostałym masłem, po uprzednim stopieniu. Piecz ciasto przez 35–40 minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie rumiane.
Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i cynamonem. Pokrój na porcje – gotowe!