Chrupiące kanapki – pyszna przekąska i szybkie, obfite śniadanie. Nadaje się na śniadanie, kolację i w drogę (aby nie kupować wątpliwych ciastek).
Możesz przygotować je w piekarniku i na patelni. Główny zestaw składników: wczorajszy bochenek, jajko i plasterek sera. Reszta to kwestia gustu. Wszystko, co jest w lodówce nada się znakomicie.
Oto 8 sprawdzonych przepisów, teraz nikt nie przegapi śniadania! Przygotowanie tego pysznego dania zajmie minimum czasu.
Gorące kanapki z kiełbasą
SKŁADNIKI
-
200 g kiełbasy, szynki lub innej dowolnej wędliny
-
200 g twardego sera
-
1 łyżka śmietany
-
2 jajka
-
8-10 kromek chleba (radzę więcej)
-
sól, pieprz do smaku
Pokrój kiełbasę w kostkę i wymieszaj z tartym serem , śmietaną i jajkiem. Posól i popieprz do smaku. Nałóż na każdą kromkę chleba przygotowaną masę serową. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem po obu stronach.
Kanapki z twarogiem
SKŁADNIKI
- Kromki chleba według uznania
-
100 g twarogu
-
100 g dowolnego twardego sera
-
100 g kiełbasy, szynki lub innej dowolnej wędliny
-
1 jajka
-
2 ząbki czosnku
-
1 pęczek koperku
-
sól do smaku
Kiełbasę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z twarogiem, jajkiem, mielonym czosnkiem i ziołami. Posól do smaku. Pokrojone kromki chleba posmaruj powstałą pastą.
Ułożone na blaszce kanapki piecz przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Gorące kanapki z mielonym mięsem i jajkiem
SKŁADNIKI
-
Kromki chleba według uznania
-
70 g chudego mięsa
-
20 g sera feta
-
2 łyżeczki keczup
-
1 łyżka sosu sojowego
-
10 g masła
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju
-
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Na oleju podsmaż mięso mielone do miękkości.
2. W międzyczasie przygotuj kromki chleba. Posmaruj połowę kromek chleba z jednej strony masłem. W drugiej połowie wydrąż środek.
3. Na blaszkę rozłóż kromki chleba z masłem. Posmaruj keczupem na wierzchu, następnie kawałki sera feta po bokach. Na wierzch połóż kromki chleba bez miąższu.
4. Pokrop sosem sojowym i nałóż mięso mielone. Na sam wierzch kanapki wbij surowe jajko.
5. Piecz przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Gorące kanapki z pieczarkami
SKŁADNIKI
-
170 g pieczarek
-
Kromki chleba według uznania
-
1 cebula
-
70 g twardego sera
-
80 g majonezu
-
10 g masła
Drobno posiekaj grzyby i cebulę. Wymieszaj z tartym serem, roztrzepanym jajkiem i majonezem. Gotowy farsz połóż na kromkach chleba. Przełóż kanapki na blaszkę do pieczenia, posmarowanej masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Gorące kanapki z patelni z ziemniakami i marchewką
SKŁADNIKI
-
Kromki chleba według uznania
-
1 surowa marchewka
-
1 cebula
-
2 średnie ziemniaki
-
2 jajka
-
50 g twardego sera
-
sól, przyprawy do smaku
Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki, ser i cebulę zetrzyj na grubej tarce, a marchewka na drobnej. Wymieszaj wszystko z jajkiem i solą. Na kromki chleba nałóż farsz. Gotowe kanapki na oleju rozgrzanym na patelni. Smaży z obu stron pod pokrywką.
Kanapki z jajkiem i serem
SKŁADNIKI
-
Kromki chleba według uznania
-
2 jajka na twardo
-
80 g sera
-
2 ząbki czosnku
-
15 g masła
-
2 łyżki majonezu
-
cebula, koperek, sól do smaku
Ugotowane jajka i ser zetrzyj tarce. Wymieszaj z majonezem, tartym serem, posiekanymi ziołami i czosnkiem. Posól do smaku. Posmaruj chleb masłem po obu stronach. Umieść farsz na jednej stronie. Piecz kanapki w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 6 minut.
Gorące kanapki z cukinią
SKŁADNIKI
-
3 młode cukinie
-
Kromki chleba według uznania
-
1 cebula
-
2 jajka
-
1 łyżka kaszy manny
-
70 g sera feta
-
pęczek koperku
-
sól, przyprawy do smaku
Młode cukinie zetrzyj na tarce i posól. Po 10 minutach odciśnij wodę. Do cukinii dodaj startą cebulę, ser feta, jajko, kaszę mannę i koperek. Posól i popieprz do smaku. Umieść nadzienie na kromki chleba i usmaż kanapki na patelni po obu stronach. Nie przykrywać pokrywką.
Gorące kanapki z kurczakiem i warzywami
SKŁADNIKI
-
0,5 kg. fileta z kurczaka
-
2 pomidory
-
1 papryka
-
150 g sera
-
8 kromek chleba (według uznania)
-
20 g masła
Ugotuj filety z kurczaka w osolonej wodzie. Ostudzić i pokrój w paski. Pokrój paprykę na pół pierścienia, a pomidora na plastry. Zetrzyj ser na grubej tarce. Posmaruj kromki chleba masłem po obu stronach i ułóż na blaszkę do pieczenia. Rozłóż nadzienie warstwami: ser, kurczak, pieprz, ser, pomidor, ser, papryka, ser. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 5-7 minut.