Smaki dzieciństwa prosto z patelni – Oto przepis na idealne placki ziemniaczane z mięsem.
1 031
Jeśli dzieciństwie zajadałeś się w dzieciństwie gorącymi i chrupiącymi plackami ziemniaczanymi, a teraz chciałbyś sobie przypomnieć ten smak to mamy dla ciebie dobrą wiadomość.
Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na przepyszne placuszki ziemniaczane z mięsem, które z pewnością przypomną ci okres przedszkola.
Składniki
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
0,5 szklanki mąki
50 g masła
100 ml oleju roślinnego
przyprawy – sól i pieprz
opcjonalnie – bułka tarta
Przygotowanie
Obierz i pokrój cebulę w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę razem z mięsem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Zmiel lub zblenduj je na gładką masę, a następnie dodaj trochę soli oraz pieprzu i wymieszaj z olejem.
Przesiej mąkę i wsyp ją do masy ziemniaczanej, zamieszaj dokładnie. Następnie dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj masę. Z masy formuj nieduże placki i smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Przed położeniem placuszków na patelni możesz opanierować je w bułce tartej. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące. Do ziemniaczanej masy, w zależności od preferencji, możesz dodać również grzyby lub ulubione zioła. Niezależnie od tego, jaką wersję przygotujesz, placki będą smakować przepysznie. Smacznego!