Smaki dzieciństwa prosto z patelni – Oto przepis na idealne placki ziemniaczane z mięsem.

Jeśli dzieciństwie zajadałeś się w dzieciństwie gorącymi i chrupiącymi plackami ziemniaczanymi, a teraz chciałbyś sobie przypomnieć ten smak to mamy dla ciebie dobrą wiadomość.

 

Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na przepyszne placuszki ziemniaczane z mięsem, które z pewnością przypomną ci okres przedszkola.

 

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju roślinnego
  • przyprawy – sól i pieprz
  • opcjonalnie – bułka tarta

 

Przygotowanie

Obierz i pokrój cebulę w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę razem z mięsem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Zmiel lub zblenduj je na gładką masę, a następnie dodaj trochę soli oraz pieprzu i wymieszaj z olejem.

Przesiej mąkę i wsyp ją do masy ziemniaczanej, zamieszaj dokładnie. Następnie dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj masę.  Z masy formuj nieduże placki i smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

 

Przed położeniem placuszków na patelni możesz opanierować je w bułce tartej. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące. Do ziemniaczanej masy, w zależności od preferencji, możesz dodać również grzyby lub ulubione zioła. Niezależnie od tego, jaką wersję przygotujesz, placki będą smakować przepysznie. Smacznego!

error: Content is protected !!