Placki na kefirze – Przygotowane według tej sprawdzonej receptury, zachwycą Twoich bliskich od pierwszego kęsa
3 538
Genialny przepis na doskonałe placki, które przygotowuję dla swoich bliskich przynajmniej raz w tygodniu w najróżniejszej postaci.
Ciasto, przygotujesz szybko i w banalnie prosty sposób, więc pozostaje tylko skupić się na wyjątkowym nadzieniu. Bez problemu możesz wypełnić je takim nadzieniem, jakie Twoi bliscy lubią najbardziej. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500–550 g mąki
500 ml kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu
50 g masła
1 łyżeczka soda
1 jajko
2 łyżki oleju roślinnego
sól do smaku
Jako nadzienie (opcjonalnie) możesz użyć np.
kiełbasa lub szynka i ser
duszone grzyby
duszona kapusta
puree ziemniaczane
twaróg z ziołami
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, wymieszaj kefir z sodą, jajkiem i olejem roślinnym.
2. Następnie, dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto – powinno lekko kleić się do dłoni. Oprósz ciasto mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10 minut.
3. Po tym czasie, podziel ciasto na 8-9 części. Każdą, lekko oprósz mąką i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 1-1,5 cm. Na środku każdego, ułóż porcję ulubionego nadzienia, połącz krawędzie i ponownie uformuj okrągły placek. Odstaw na 3-5 minut.
4. Smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor.
5. Usmażone placki, wysmaruj z wierzchu roztopionym masłem i oprósz solą. Odstaw pod przykryciem na kolejne na 10-15 minut. Gotowe!
Placki według tego przepisu, doskonale smakują również bez nadzienia. Możesz je też przygotować w wersji na słodko ze słodkim nadzieniem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!