Placek z Błota Missisipi – To ciasto czekoladowe, zniknie ze stołu w zaledwie kilka minut.
2 785
Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe zostało wymyślony przez zaradne amerykańskie kobiety podczas drugiej wojny światowej. Zastosowały najtańsze produkty dostępne w każdym sklepie. I nawet nie potrzebowały mąki.
Mieszkańcom południowych regionów USA, lepka konsystencja nadzienia czekoladowego przypominała błotniste brzegi rzeki Mississippi, dlatego ciasto to nazywano „plackiem z błota Missisipi” lub „ciastem borowinowym”.
Spróbuj i przekonaj się sama jak smakuje ciasto o tak intrygującej nazwie. Dodam tylko, że nie wymaga długiego przygotowania i pieczenia, składa się z minimalnego, taniego zestawu produktów. Łatwo jest je pokroić na porcje i nie pęka. W smaku nie jest zbyt słodkie a kremowe nadzienie to delikatna, miękka i jedwabista czekolada. Jeśli jesteś fanką deserów czekoladowych, będziesz zachwycona tym przepisem.
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
400 g herbatników kakaowych z kawałkami czekolady
-
1 łyżka cukru
-
150 g masła
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
-
700 ml mleka
-
30 g kakao
-
120 g cukru
-
40 g skrobi kukurydzianej
-
150 g ciemnej czekolady
-
15 g masła
-
4 żółtka
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Do garnka z grubym dnem wlej mleko i dodaj skrobię kukurydzianą, cukier, kakao i szczyptę soli, a następnie żółtka. Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Gotuj na średnim ogniu, aż całkowicie zgęstnieje, ciągle mieszając.
2. W wodnej kąpieli lub mikrofalówce rozpuść czekoladę. Powinna być gorzka z zawartością kakao co najmniej 65%.
3. Zdejmij garnek z ognia i szybko dodaj do niego roztopioną czekoladę, energicznie mieszając trzepaczką na gładką, jednolitą masę.
4. Przykryj garnek folią spożywczą i odstaw, aby wystygła w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie krem zgęstnieje.
5. Teraz czas na ciasto. Zmiel ciasteczka z kawałkami czekolady z pomocą blendera na proszek. Wsyp do miski, dodaj 1 łyżkę cukru, stopione masło i dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna przypominać w konsystencji mokry piasek.
6. Przełóż do formy, ugniatając je na dnie i po bokach. Piecz przez 5–8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Bez wyjmowania z formy pozwól mu całkowicie ostygnąć.
7. Wyjmij schłodzony krem z lodówki i delikatnie przełóż na ciasto. Wygładź na całej powierzchni i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij ciasto z formy i przełóż na talerz. Udekoruj bitą śmietaną.