Wystarczy wylać jajka na wcześniej skrojone jabłka, a ślinka już cieknie. Zobacz co wyciągniesz z piekarnika.

Chyba ciężko o prostszy, pyszniejszy i tańszy deser z jabłkami. I choć jest rzeczywiście tani i prosty to wciąż zachwyca każdego, kto zdecyduje się go przygotować. Jak się okazuje – wcale nie potrzeba być mistrzem kuchni, bo placek ten to świetne rozwiązanie również dla tych, którym kuchnia kojarzy się z ciężkim wyzwaniem. Ten jabłkowy deser będzie potrafił przygotować każdy, kto w domu ma żaroodporne naczynie, piekarnik i… kilka składników wymienionych poniżej.

 

Jeśli zatem masz ochotę na coś szybkiego i pysznego – ten przepis na jabłkowy placek jest właśnie dla Ciebie!

 

Składniki:

  •  6 jajek
  •  250 ml mleka
  •  90g mąki
  •  3 łyżki masła
  •  3 jabłka (duże, pokrojone w plastry)
  •  4 łyżki brązowego cukru
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  sól (szczypta)

 

Sposób przygotowania:

Na początku na gładką masę ubijamy jajka z dodatkiem mleka i soli. Stopniowo w trakcie ubijania dosypujemy mąkę.

 

Masło roztapiamy. Najlepiej i najszybciej zrobić to w piekarniku nastawionym do 220 stopni w naczyniu żaroodpornym.

W tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym znajduje się roztopione masło układamy plasterki pokrojonych jabłek.

 

Warstwę ułożonych w naczyniu jabłek zalewamy przygotowaną masą z jajek, mleka, soli i mąki. Aby ciasto było słodsze – całość posypujemy brązowym cukrem.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut do nabrania złotego koloru.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!