Wystarczy wylać jajka na wcześniej skrojone jabłka, a ślinka już cieknie. Zobacz co wyciągniesz z piekarnika.
11 241
Chyba ciężko o prostszy, pyszniejszy i tańszy deser z jabłkami. I choć jest rzeczywiście tani i prosty to wciąż zachwyca każdego, kto zdecyduje się go przygotować. Jak się okazuje – wcale nie potrzeba być mistrzem kuchni, bo placek ten to świetne rozwiązanie również dla tych, którym kuchnia kojarzy się z ciężkim wyzwaniem. Ten jabłkowy deser będzie potrafił przygotować każdy, kto w domu ma żaroodporne naczynie, piekarnik i… kilka składników wymienionych poniżej.
Jeśli zatem masz ochotę na coś szybkiego i pysznego – ten przepis na jabłkowy placek jest właśnie dla Ciebie!
Składniki:
6 jajek
250 ml mleka
90g mąki
3 łyżki masła
3 jabłka (duże, pokrojone w plastry)
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
sól (szczypta)
Sposób przygotowania:
Na początku na gładką masę ubijamy jajka z dodatkiem mleka i soli. Stopniowo w trakcie ubijania dosypujemy mąkę.
Masło roztapiamy. Najlepiej i najszybciej zrobić to w piekarniku nastawionym do 220 stopni w naczyniu żaroodpornym.
W tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym znajduje się roztopione masło układamy plasterki pokrojonych jabłek.
Warstwę ułożonych w naczyniu jabłek zalewamy przygotowaną masą z jajek, mleka, soli i mąki. Aby ciasto było słodsze – całość posypujemy brązowym cukrem.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut do nabrania złotego koloru.