Pijana Zakonnica – skandal. Nie. Pyszne ciasto na każdą okazję i bez okazji. Przekonaj się.

Ciasto Pijana Zakonnica- nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!

 

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • cukier w ilości 7 łyżek
  • mąka tortowa w ilości 3 łyżek
  • ocet winny – 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana w ilości 4 łyżek

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (w przypadku piekarników z termoobiegiem należy pamiętać, że proces pieczenia dzieje się szybciej, dlatego powinien odbywać się w niższej temperaturze – w tym przypadku ciasto pieczemy w 160 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu). W czasie jego nagrzewania zabieramy się za przygotowywanie ciasta.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego pysznego ciasta jest oddzielenie żółtek od białek i ubicie na sztywno białek. Żółtka nie będą potrzebne w przygotowaniu Pijanej Zakonnicy. W trakcie ubijania białek stopniowo należy dodawać sypkie składniki wymienione na początku przepisu (tj. dwa rodzaje mąki – można wcześniej przesiać je ze sobą, cukier). Pod koniec ubijania masy spowalniamy obroty miksera i wlewamy ocet. Całość delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 26×28 cm. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika.

Po upieczeniu biszkopt studzimy, a następnie wykonujemy w nim otwory – najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki

 

Składniki na krem:

  • pół kostki margaryny bądź pół kostki masła
  • woda (szklanka)
  • kakao (2 łyżki)
  • cukier (szklanka)
  • wódka (100-200ml)

 

Pół szklanki przygotowanej do kremu wody wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie w metalowej miseczce umieszczamy pozostałe składniki na krem (poza alkoholem). Kiedy woda zacznie się gotować umieszczamy miseczkę na garnku, dzięki czemu uzyskamy proces rozpuszczania składników z miseczki w tzw. kąpieli wodnej. Składniki umieszczone w metalowej miseczce cały czas mieszamy w czasie rozpuszczania aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy masa będzie miała gładką konsystencję dodajemy wódkę i odstawiamy całość do wystygnięcia. Kiedy krem się schłodzi przelewamy go na biszkopt tak, aby pokrył wszystkie wcześniej wydrążone w nim otwory.

 

Składniki na wierzch ciasta:

  • śmietanfix
  • 2 batoniki kokosowe np. Princessa
  • łyżka cukru pudru
  • 3 opakowania kremówki (0,75l śmietanki)

Śmietanę ubijamy z fixem dodając stopniowo cukier. Ubitą nakładamy na wierzch przygotowanego ciasta. Batoniki ścieramy na tarce bądź drobno kruszymy i posypujemy nimi górę. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach – zajadamy, częstujemy przyjaciół i sąsiadów i… nie zapominamy podzielić się z nimi tym przepisem!

Smacznego !

error: Content is protected !!