Pijana Zakonnica – skandal. Nie. Pyszne ciasto na każdą okazję i bez okazji. Przekonaj się.
Ciasto Pijana Zakonnica- nada się na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!
Składniki na biszkopt:
-
7 jajek
-
cukier w ilości 7 łyżek
-
mąka tortowa w ilości 3 łyżek
-
ocet winny – 1 łyżka
-
mąka ziemniaczana w ilości 4 łyżek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (w przypadku piekarników z termoobiegiem należy pamiętać, że proces pieczenia dzieje się szybciej, dlatego powinien odbywać się w niższej temperaturze – w tym przypadku ciasto pieczemy w 160 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu). W czasie jego nagrzewania zabieramy się za przygotowywanie ciasta.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego pysznego ciasta jest oddzielenie żółtek od białek i ubicie na sztywno białek. Żółtka nie będą potrzebne w przygotowaniu Pijanej Zakonnicy. W trakcie ubijania białek stopniowo należy dodawać sypkie składniki wymienione na początku przepisu (tj. dwa rodzaje mąki – można wcześniej przesiać je ze sobą, cukier). Pod koniec ubijania masy spowalniamy obroty miksera i wlewamy ocet. Całość delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 26×28 cm. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu biszkopt studzimy, a następnie wykonujemy w nim otwory – najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki
Składniki na krem:
-
pół kostki margaryny bądź pół kostki masła
-
woda (szklanka)
-
kakao (2 łyżki)
-
cukier (szklanka)
-
wódka (100-200ml)
Pół szklanki przygotowanej do kremu wody wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie w metalowej miseczce umieszczamy pozostałe składniki na krem (poza alkoholem). Kiedy woda zacznie się gotować umieszczamy miseczkę na garnku, dzięki czemu uzyskamy proces rozpuszczania składników z miseczki w tzw. kąpieli wodnej. Składniki umieszczone w metalowej miseczce cały czas mieszamy w czasie rozpuszczania aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy masa będzie miała gładką konsystencję dodajemy wódkę i odstawiamy całość do wystygnięcia. Kiedy krem się schłodzi przelewamy go na biszkopt tak, aby pokrył wszystkie wcześniej wydrążone w nim otwory.
Składniki na wierzch ciasta:
-
śmietanfix
-
2 batoniki kokosowe np. Princessa
-
łyżka cukru pudru
-
3 opakowania kremówki (0,75l śmietanki)
Śmietanę ubijamy z fixem dodając stopniowo cukier. Ubitą nakładamy na wierzch przygotowanego ciasta. Batoniki ścieramy na tarce bądź drobno kruszymy i posypujemy nimi górę. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach – zajadamy, częstujemy przyjaciół i sąsiadów i… nie zapominamy podzielić się z nimi tym przepisem!
Smacznego !