Pierś z Kurczaka Zapiekana w Folii – Soczysta i złocista. Pięknie prezentuje się na Świątecznym stole.
4 916
Pieczenie w folii, to prosta i wygodna metoda, za pomocą której możesz przygotować pyszne mięso, drób, ryby, warzywa i owoce. Ja jednak najbardziej lubię upieczoną w folii pierś z kurczaka.
Folia sprawia, że mięso pozostanie soczyste, a dodane przyprawy nadadzą mu niezwykłego aromatu i smaku. Pięknie pachnąca i miękka, łatwa w przygotowaniu i pyszna pierś z kurczaka, to będzie prawdziwy hit na Twoim Świątecznym i Noworocznym stole. Do dzieła!
SKŁADNIKI
500 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
mielona czerwona papryka do smaku
5 g startej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Posyp piersi z kurczaka swoimi ulubionymi przyprawami oraz pieprzem i solą do smaku.
2. Polej je olejem i natrzyj mięso przyprawami.
3. Pokrój czosnek na cienkie plasterki i poukładaj je na każdej piersi.
4. Przykryj piersi folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
5. W międzyczasie przygotuj folię do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
6. Zamarynowaną pierś w przyprawach, zawiń w folię tak, aby podczas pieczenia nic nie wyciekło.
7. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30–35 minut w rozgrzanym piekarniku.
8. Następnie wyjmij mięso z piekarnika, odchył folię i oceń stopień gotowości mięsa. Jeśli lubisz zarumienioną skórkę, możesz piec piersi w piekarniku z odchyloną folią, jeszcze przez 10 minut.
Możesz również dodać odrobinę skórki pomarańczowej. Aby pozbyć się charakterystycznej goryczy, lepiej jest wymieszać ją z marynatą, a nie bezpośrednio posypywać mięso.
9. Upieczoną pierś z kurczaka, pozostaw w gorącym piekarniku przez 10 minut.
10. Soczysta pierś z kurczaka, marynowana w soku mandarynkowym jest gotowa. Smacznego!
Możesz również przygotować pierś z dodatkiem lekkich warzyw. Na folii ułóż najpierw warzywa (według uznania), a na wierzchu pierś z kurczaka. Takie danie nie pozostawi Twoich gości obojętnych… Wesołych Świąt!