Pierniki na kefirze – Mięciutki i aromatyczne ciasteczka, idealne na świąteczny stół.
15 759
Ten wyjątkowy przepis, polecam wszystkim miłośnikom pierników. Tych miękkich i aromatycznych ciastek nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Moje dzieci zawsze chętnie pomagają mi w ich przygotowaniu.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniki, wykonasz z tanich i łatwo dostępnych składników, a ich aromat będzie unosił się w całym domu, zanim jeszcze trafią do piekarnika… Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
350 g kefiru
2 jajka
1,5 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Jedno całe jajko i jedno żółtko oddzielone od białka, ubij z miodem i 1 szklanką cukru. Potem nie przerywając ubijania, dodaj kefir, olej i przyprawę do pierników. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Teraz, do masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. i wyciśnij z ciasta pierniki o dowolnym kształcie. Pierniczki wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 25 minut.
5. W tym czasie, białko z oddzielonego wcześniej żółtka, ubij z pozostałym cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści a lukier zgęstnieje.
6. Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjmij pierniki z piekarnika, wysmaruj lukrem na wierzchu i piecz w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Gotowe!
Gotowych pierników, radzę spróbować od razu, ponieważ gwarantuję że długo nie poleżą. Nikt się im nie oprze. Smacznego!