Ten deser jest prosty w wykonaniu – wystarczy wymieszać, usmażyć, a następnie przełożyć kremem. O piekarniku można zapomnieć.
1 031
Ten pyszny deser jest łatwy do zrobienia nawet bez piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia do smażenia. Na wierzch dodaj trochę śmietany. Będziesz zaskoczony rezultatem.
Składniki:
200 g śmietany (18-20%)
220g mąki pszennej
130g masła
150g ugotowane mleko skondensowane słodzone
100g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodaj szczyptę soli.
Jak przygotować:
W małym rondelku połącz miód, masło, jajka i sól. Umieść garnek w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż składniki staną się jednorodną mieszaniną. Wmieszaj sodę oczyszczoną. Wmieszaj mąkę do mieszanki, aż się spieni.
Pozwól mieszance lekko ostygnąć na kuchence. Gdy masa ostygnie, dodać mąkę do miski i dobrze wymieszać. Podzielić masę na 8 równych części. Każda część powinna być zwinięta w płaski placek. Smażyć naleśniki na suchej, rozgrzanej patelni na małym ogniu. Smażyć naleśniki przez około. Smażyć przez około.
Następnie przygotuj krem, który będzie pasował do naleśników. Połącz śmietanę i mleko skondensowane. Na przemian układaj krem i naleśnik na sobie. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa kremu. Deser powinien być przechowywany w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Jeśli chcesz, możesz udekorować deser polewą czekoladową. Smacznego!