Wystarczy kilka tych prostych składników, aby przygotować te piękne słodkie różyczki. Moje dzieci je uwielbiają.

Te szybkie i kruche ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka, a prosta sztuczka sprawi, że będą pięknie się prezentowały na talerzu, jeśli poleżą na tyle długo, żeby się na nie napatrzeć. Domowe, pachnące i kruche świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i słodka przekąska do pracy lub do szkoły.

 

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 350 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka

 

Przygotowanie:

Roztrzepać żółtka widelcem mieszając go z twarogiem, dodać miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą. Dodać mąkę, jeśli twaróg jest dość wilgotny, tak aby powstało gładkie nieco mokre ciasto.


 

Podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy koła za pomocą foremki lub szklanki. Układamy 3 krążki jeden na drugim, przesuwając każdy nieco i zwijamy w rolkę. Powstały kształt kroimy na 2 części otrzymując dwie różyczki.

 

Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, Można posmarować różyczki żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 120 stopni około 20-30 minut.

 

Gdy ostygną, można je posypać cukrem pudrem.

Jeśli lubicie wyraźniejsze smaki, gdy złożycie krążki ciasta jedno na drugie, przed zwinięciem, w rulon, posypcie ciasto cynamonem, cukrem lub wanilią – nabiorą głębszego smaku!

error: Content is protected !!