Wystarczy kilka tych prostych składników, aby przygotować te piękne słodkie różyczki. Moje dzieci je uwielbiają.
4 191
Te szybkie i kruche ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka, a prosta sztuczka sprawi, że będą pięknie się prezentowały na talerzu, jeśli poleżą na tyle długo, żeby się na nie napatrzeć. Domowe, pachnące i kruche świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i słodka przekąska do pracy lub do szkoły.
Składniki:
450 g mąki
350 g twarogu
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
Przygotowanie:
Roztrzepać żółtka widelcem mieszając go z twarogiem, dodać miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą. Dodać mąkę, jeśli twaróg jest dość wilgotny, tak aby powstało gładkie nieco mokre ciasto.
Podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy koła za pomocą foremki lub szklanki. Układamy 3 krążki jeden na drugim, przesuwając każdy nieco i zwijamy w rolkę. Powstały kształt kroimy na 2 części otrzymując dwie różyczki.
Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, Można posmarować różyczki żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 120 stopni około 20-30 minut.
Gdy ostygną, można je posypać cukrem pudrem.
Jeśli lubicie wyraźniejsze smaki, gdy złożycie krążki ciasta jedno na drugie, przed zwinięciem, w rulon, posypcie ciasto cynamonem, cukrem lub wanilią – nabiorą głębszego smaku!