Pieczone ziemniaczki – Marynata z tych składników sprawi, że zawsze będą złociste i chrupiące
2 384
Ziemniaki to niemal nasza tradycja i stosujemy je do wielu potraw i dań. Świetnie smakują z każdym rodzajem mięsa, wszystkimi warzywami i rybą. Często robimy z nich również składnikiem wielu pysznych farszów, klusek śląskich, uwielbiamy również powszechne frytki…
Dziś dzielę się z Wami pieczonymi ziemniaczkami w marynacie, która gwarantuje wyjątkowy smak oraz zawsze złocistą i chrupiącą skórkę. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
4–5 ząbków czosnku
3 łyżki łagodnej musztardy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
suszone zioła do smaku (oregano, bazylia, majeranek)
sól do smaku
2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki dokładnie wyczyść i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
2. Potem je odcedź i pozwól ostygnąć.
3. W tym czasie, przygotuj marynatę: w misce, wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Uwaga! Nie dodawaj soli, ponieważ ziemniaki gotowałaś w osolonej wodzie, a sos sojowy również jest słony.
4. Nie obierając ziemniaków, pokrój je w ćwiarteczki i wymieszaj dokładnie w misce z marynatą. Odstaw je na kilkanaście minut.
5. Formę do pieczenia lub blaszkę, wysmaruj masłem i poukładaj na niej ziemniaczki.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, na piękny złoty kolor. Gotowe!
Marynowane, pieczone ziemniaczki są tak pyszne, że z powodzeniem mogą być samodzielnym daniem i podane z domowym aromatycznym sosem, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!