Do przygotowania tego dania nie musisz biec do sklepu w poszukiwaniu drogich i wyszukanych przypraw. Potrzebujesz tylko cielęciny, a resztę składników znajdziesz z pewnością w swojej kuchni.
Mimo dość poważnie brzmiącej nazwy, pieczenie cielęciny jest bardzo łatwe. Miękka cielęcina staje się pachnąca, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Zaskocz swoją rodzinę tą niezwykłą pieczenią. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
1–1,5 kg karkówki cielęcej
-
150 g smalcu
-
1 szklanka wytrawnego białego wina
-
1-2 szklanki bulion mięsnego
-
2 łyżki oleju
-
3 średnie marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
2 średnie cebule
-
5 ząbków czosnku
-
2 liście laurowe
-
1 łyżeczka ulubionych przypraw do mięsa
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
1,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz warzywa, pokrój je na duże kawałki i włóż do naczyniem żaroodpornego. Dodaj olej i trochę wody. Piecz warzywa w piekarniku przez 30 minut.
2. W międzyczasie dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Odetnij wszystkie żyły i chrząstki (zostaw tłuszcz na spodzie). Mięso posól i popieprz.
3. Pokrój mięso na plastry o grubości ok 1 cm. i między każdy włóż cienki plaster smalcu.
4. Przełóż mięso na warzywa. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na 15 minut. Skórka powinna się zarumienić.
5. Po 15 minutach wlej wino i gorący bulion do naczynia. Potem drobno posiekany czosnek, liść laurowy i przyprawy. Płynne składniki muszą pokryć mięso do połowy.
6. Kiedy zacznie wrzeć, nakryj naczynie pokrywką lub folią i piecz w piekarniku 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię i piecz mięso przez kolejną godzinę, polewając sosem, powstałym podczas pieczenia.
7. Mięso jest już gotowe. Ale jeśli chcesz, aby mięso miało chrupiącą skórkę, musisz poświęcić jeszcze kilka minut.