Chudnę ustawicznie, odkąd znam te przepisy. Jem je nawet wieczorem. Sałatki odchudzające z pieczarkami to prawdziwy hit.
6 441
Pieczarki są powszechnie dostępnym składnikiem, używanym w wielu daniach – pizzach, sosach, potrawach mięsnych oraz sałatkach. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – to prawdziwy hit wielu przyjęć.
Można jeść je również na kolację lub śniadanie oraz w charakterze przekąski w ciągu dnia. Sprawdzają się w każdej praktycznie sytuacji. Są lekkie, a ich smak przyprawia o zawrót głowy. Poznaj trzy sprawdzone przepisy na dietetyczne sałatki, w których pieczarki grają pierwszoplanową rolę. Jeżeli przygotujesz je chociaż raz, to zagoszczą w twoim domu na stałe.
Sałatka z pieczarkami i kurczakiem
Potrzebne składniki:
150 g pieczarek,
1 podudzie z kurczaka,
200 g kapusty pekińskiej,
1,5 łyżki orzechów włoskich łuskanych,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1 łyżka jogurtu naturalnego (osoby, które nie muszą przestrzegać diety, mogą zamiast niego użyć majonezu),
5 pomidorków cherry.
przyprawy – do smaku, według uznania.
Przygotowanie:
Podudzia kurczaka należy natrzeć swoimi ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Mięso, kiedy będzie już odpowiednio miękkie, należy pokroić na duże kawałki. Pieczarki obieramy dokładnie w międzyczasie i kroimy w drobne plasterki. Smażymy na oliwie, aż do momentu, gdy się zarumienią.
Kapustę siekamy, a pomidory dokładnie kroimy. Mieszamy jogurt (lub majonez – jeżeli nie utrzymujemy diety) z musztardą. Powstałym w ten sposób dresingiem polewamy wszystkie pozostałe składniki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy.