Pasztet drobiowy – Pyszny, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu. Nigdy wcześniej, nie jadłam lepszego

Pasztet drobiowy, według tego przepisu polecam wszystkim miłośnikom tych mięsnych pyszności, ceniącym swój czas spędzony w kuchni, a także tym najmniej doświadczonym kulinarnie Paniom domu.

 

Szybki i łatwy w przygotowaniu, zawsze wychodzi delikatny, puszysty i smaczny. W moim domu gości zawsze na świątecznym stole, a także na najróżniejszych uroczystościach rodzinnych. Moja rodzina go uwielbia, a ja gwarantuję że obok niego nie można przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka700-800 g
  • Jajka 4 szt.
  • Czosnek suszony 1 łyżeczka
  • Masło 60 g
  • Ocet jabłkowy 0,5 łyżki
  • Soda 0,5 łyżeczki
  • Sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka, ugotuj do miękkości z warzywami, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

 

2. Jajka ubij na puszystą pianę mikserem. Potem, rozpuść 50 g masła, wymieszaj z mięsem i zblenduj na gładką masę.

 

3. Teraz, stopniowo dodawaj ubite jajka, ciągle mieszając i dopraw do smaku solą, pieprzem i sodą zgaszoną octem. Masę dobrze wymieszaj.

 

4. Formę do pieczenia, wysmaruj masłem i przełóż do niej masę mięsną. Całość posyp nasionami sezamu.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40–45 minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i zostaw pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

 

Pasztet drobiowy, to idealna świąteczna przystawka, która świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Moi bliscy zawsze z niecierpliwością oczekują tego drobiowego smakołyku na naszym świątecznym stole. Smacznego!

error: Content is protected !!