Pasztet drobiowy – Pyszny, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu. Nigdy wcześniej, nie jadłam lepszego
14 008
Pasztet drobiowy, według tego przepisu polecam wszystkim miłośnikom tych mięsnych pyszności, ceniącym swój czas spędzony w kuchni, a także tym najmniej doświadczonym kulinarnie Paniom domu.
Szybki i łatwy w przygotowaniu, zawsze wychodzi delikatny, puszysty i smaczny. W moim domu gości zawsze na świątecznym stole, a także na najróżniejszych uroczystościach rodzinnych. Moja rodzina go uwielbia, a ja gwarantuję że obok niego nie można przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Filet z kurczaka700-800 g
Jajka 4 szt.
Czosnek suszony 1 łyżeczka
Masło 60 g
Ocet jabłkowy 0,5 łyżki
Soda 0,5 łyżeczki
Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z kurczaka, ugotuj do miękkości z warzywami, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. Jajka ubij na puszystą pianę mikserem. Potem, rozpuść 50 g masła, wymieszaj z mięsem i zblenduj na gładką masę.
3. Teraz, stopniowo dodawaj ubite jajka, ciągle mieszając i dopraw do smaku solą, pieprzem i sodą zgaszoną octem. Masę dobrze wymieszaj.
4. Formę do pieczenia, wysmaruj masłem i przełóż do niej masę mięsną. Całość posyp nasionami sezamu.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40–45 minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i zostaw pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!
Pasztet drobiowy, to idealna świąteczna przystawka, która świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Moi bliscy zawsze z niecierpliwością oczekują tego drobiowego smakołyku na naszym świątecznym stole. Smacznego!