Pasta z dyni – Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Ten smak zostanie z Wami na dłużej
888
Aromatyczna, lekka i smaczna przekąska, którą przygotujesz ekspresowo i z tanich, łatwo dostępnych produktów.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i cenisz swój cenny czas w niej spędzony – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pasta dyniowa, to doskonała przekąska na świeże pieczywo lub nieco zmodyfikowana, będzie doskonałym nadzieniem do ulubionego ciasta. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Dynia 500 g
Masło 30 g
Czosnek 3 ząbki
Cebula 1 szt.
Olej słonecznikowy 3 łyżki
Serek topiony 1 łyżka
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym na złoty kolor. Dynię obierz ze skórki, wydrąż pestki oraz włókna i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
2. Do usmażonej cebulki, dodaj trochę masła i startą dynię. Duś przez 10 minut – do miękkości.
3. Teraz, dodaj serek topiony, dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszając gotuj jeszcze przez kilka minut. Gotowe!
Gdy całkowicie wystygnie, idealnie smakuje w towarzystwie pysznego (najlepiej domowego), świeżego pieczywa – zarówno na energetyczne śniadanie jak i smaczną kolację dla całej rodziny. Smacznego!