Pasta marchewkowa z pomidorami – Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłaś.
9 736
To uniwersalna wersja przekąski, którą możesz błyskawicznie przygotować. Możesz ją zjeść zaraz po przyrządzeniu, lub przechowywać w słoiku na inną okazję. Smaczna, lekka i puszysta pasta z marchwi i pomidorów to świetna opcja dla osób na diecie lub szczególnie dbających o zdrową żywność w swojej kuchni z nie drogich składników.
To również świetny dodatek do mięs, ryżu, ryb i innych potraw. Można ją również podać z płatkami i tostami. Wypróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1 kg marchwi
1,6 kg pomidorów
0,5 łyżki stołowej cukru
1 łyżka oleju
główka czosnku
1,5 łyżki stołowej octu
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
1. Pomidory umyj i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
2. Obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki marchewkę.
3. Potem zmiksuj je blenderem na gładkie puree.
4. Przełóż zblendowane pomidory i marchewkę do garnka, dodaj sól, cukier i masło. Duś na średnim ogniu przez 1,5 godziny.
5. Czosnek przeciśnij przez praskę.
6. Dodaj czosnek i pieprz do garnka. Po 10 minutach dodaj ocet. Po kolejnych 5 minutach zdejmij z ognia i przełóż do wysterylizowanych słoików.