Chrupiące, panierowane paski cukinii w specjalnym cieście – Łatwe do zrobienia i pyszne.
944
Chrupiące panierowane kotlety z cukinii
Kiedy jest sezon na cukinię, warto robić szybkie porcje. To jest świetny przepis. Przepis ten można również wykorzystać do zastąpienia tradycyjnych kotletów mięsnych kotletami warzywnymi.
Oto rzeczy, których będziesz potrzebować
500 g cukinii
100 ml mleka
2 jajka
100 g bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
20g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
Sól i pieprz według upodobań
Sposób przygotowania:
Cukinie obierz i umyj. W zależności od upodobań, możesz pokroić ją w poprzek lub wzdłuż. Możesz ją lekko rozbić z każdej strony. Następnie natrzyj ją pieprzem, a potem obtocz w mące.
Wymieszaj jajka z mlekiem, aż do połączenia. Na talerzu połącz jajka i mleko z solą (ok. 0,25 łyżeczki). Za pomocą widelca ubij jajka. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Zanurzaj plastry cukinii w płynach, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
Talerz z kotletami należy wstawić do lodówki na 10 minut. Można pominąć ten krok, jeśli czas nie jest problemem, ale wtedy bułka tarta może odpaść od cukinii. Kotlety należy smażyć na maśle i oleju, aż będą złociste. Kotlety można również podawać z ziemniakami lub kwaśną śmietaną jako alternatywę dla kotletów mięsnych.
Można też przygotować sos śmietanowo-ziołowy. Połącz śmietanę, ulubione zioła, czosnek, sól i śmietanę. Kotlety można smażyć bezpośrednio na patelni. Smacznego!