Cukinia w cieście- tak pysznej jeszcze nigdy nie jadłaś. Koniecznie musisz spróbować
981
Odpowiednie odżywianie świetnie wpływa na Twoje zdrowie.
Każdy z nas powinien codziennie jeść pięć porcji warzyw oraz owoców. Zamiast przygotowywać kotlety z mięsa, koniecznie wypróbuj nowego przepisu jakim są kotlety z cukinii w cieście.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Cukinia-500 g
Jajka-2 sztuki
Mleko-100 ml
Bułka tarta-100 g
Mąka pszenna-3 łyżki
Masło-20 g
Sól- pół łyżeczki
Olej słonecznikowy- 2 łyżki
Pieprz czarny mielony
WYKONANIE:
1.Na samym początku dokładnie umyj cukinię, potem w cienkie plastry pokrój o grubości od 0,5-1 cm . Przygotowaną cukinię pokrój na plastry tak jak jest pokazane na zdjęciu poniżej. Kolejnym krokiem jest rozbicie każdego kawałka z obydwu stron. Rozbite kawałki przypraw dokładnie pieprzem.
2.Poprzez połączenie jajek, mleka oraz mąki uzyskasz potrzebne Ci ciasto. W tak przygotowanym cieście obtocz przyprawioną cukinię , następnie przełóż ją do naczynia z bułką tartą.
3.Obtoczone w bułce tartej cukinie połóż na talerz. Odstaw je na bok na około 10 minut. Po upływie tego czasu panierka z Twojej cukinii na pewno podczas smażenia nie spadnie.
Przygotowane kotlety świetnie pasują do sosu ziołowego lub do śmietankowego. Aby uzyskać pyszny sos śmietankowy , połącz ze sobą śmietanę z czosnkiem , solą oraz ulubionymi ziołami. Pamiętaj, żeby tym przepisem podzielić się z bliskimi.