Paluszki cynamonowe – Świetny dodatek do deserów lub jako samodzielna, aromatyczna przekąska. Zrobisz ją w kilka minut

Najlepsze na świecie paluszki cynamonowe, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników w zaledwie kilka minut. Genialna samodzielna przekąska lub dodatek do kremowych deserów, które przecież tak bardzo lubią nasze najmłodsze pociechy.

 

W moim domu goszczą bardzo często i zastępują wszystkie sklepowe, wątpliwej jakości słodycze. Zresztą, po co tracić czas na wyprawę do sklepu, jak można przygotować smaczny, zdrowy i szybki deser w domu? Gwarantuję, że ten przepis trafi do Twojego zbioru zdecydowanie na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Chleb tostowy 4 kromki
  • Mleko 200 ml
  • Jajka 2 szt.
  • Gałka muszkatołowa do smak
  • Masło 100 g
  • Cukier 100 g
  • Cynamon 3 łyżki

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z 4 kromek chleba tostowego, odetnij skórkę. Następnie, rozwałkuj je tak cienko, jak tylko jest to możliwe.

2. Teraz, ubij jajka z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej.

 

3. Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem i cynamonem tak, żeby uzyskać aromatyczną pastę.

4. Przygotowaną pastą, wysmaruj rozwałkowane kromki chleba, zawiń ciasno w ruloniki i zanurz w masie jajeczno-mlecznej.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni z masłem z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Tak przygotowane paluszki cynamonowe, możesz również zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Jednak aromatyczny cynamon w zupełności wystarczy, aby cieszyć się tą pyszną przekąska. Smacznego!

 

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

error: Content is protected !!