Paluszki cynamonowe – Świetny dodatek do deserów lub jako samodzielna, aromatyczna przekąska. Zrobisz ją w kilka minut
833
Najlepsze na świecie paluszki cynamonowe, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników w zaledwie kilka minut. Genialna samodzielna przekąska lub dodatek do kremowych deserów, które przecież tak bardzo lubią nasze najmłodsze pociechy.
W moim domu goszczą bardzo często i zastępują wszystkie sklepowe, wątpliwej jakości słodycze. Zresztą, po co tracić czas na wyprawę do sklepu, jak można przygotować smaczny, zdrowy i szybki deser w domu? Gwarantuję, że ten przepis trafi do Twojego zbioru zdecydowanie na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Chleb tostowy 4 kromki
Mleko 200 ml
Jajka 2 szt.
Gałka muszkatołowa do smak
Masło 100 g
Cukier 100 g
Cynamon 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
1. Z 4 kromek chleba tostowego, odetnij skórkę. Następnie, rozwałkuj je tak cienko, jak tylko jest to możliwe.
2. Teraz, ubij jajka z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem i cynamonem tak, żeby uzyskać aromatyczną pastę.
4. Przygotowaną pastą, wysmaruj rozwałkowane kromki chleba, zawiń ciasno w ruloniki i zanurz w masie jajeczno-mlecznej.
5. Smaż na rozgrzanej patelni z masłem z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!
Tak przygotowane paluszki cynamonowe, możesz również zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Jednak aromatyczny cynamon w zupełności wystarczy, aby cieszyć się tą pyszną przekąska. Smacznego!
Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!