Pałeczki serowe z kurczakiem – Genialna przekąska na każdą okazję. Nikt nie zostanie wobec nich obojętny.
169
Rewelacyjna przekąska, która świetnie smakuje i wygląda oryginalnie. Pięknie prezentuje się zarówno na spotkaniach towarzyskich, jak i na odświętnym lub uroczystym stole.
Pałeczki serowe z kurczakiem, mają jeszcze jedną zaletę. Przygotujesz ją w zaledwie 30 minut. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Filet z kurczaka – 2 sztuki
Mąka pszenna – 100 g
Twardy ser – 400 g
Jajko – 3 sztuki
Bułka tarta 200 g
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Papryka – do smaku
Czosnek granulowany – do smaku
Olej słonecznikowy – 1 l
PRZYGOTOWANIE:
1. W miseczce, wymieszaj mąkę z solą i pozostałymi przyprawami. Ser pokrój w średnie paski, a fileta z kurczaka na cienkie plasterki.
2. Pasek sera, ułóż na plasterku fileta i zawiń ciasno wokół sera.
3. Każdą pałeczkę, obtocz najpierw w mące z przyprawami, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
4. Przed smażeniem, w pałeczki wbij patyczki do szaszłyków – będzie zdecydowanie łatwiej je wkładać i wyciągać.
5. Smaż pałeczki w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe!
Pałeczki serowe z kurczakiem, najbardziej smakują w towarzystwie ulubionych, najlepiej domowych – sosów – i oczywiście w doborowym towarzystwie przyjaciół i rodziny. Smacznego!