Rewelacyjny przepis na pączki – Bez tradycyjnego zakwasu, bez drożdży – Smaczne pączki jogurtowe.
3 242
Domowe pączki jogurtowe
Jeśli chcesz spróbować czegoś naprawdę pysznego – polecam smaczne, delikatne pączki. Przepis prosty, do szybkiego wykonania.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
250 ml białego jogurtu
3 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Włożyć do miski jogurt, dołączyć mąkę, jajko, cukier i sól. Wymieszać, a następnie dodać 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszać. Ciasto powinno być elastyczne i giętkie. Uwaga: Najlepiej używać składników o temperaturze pokojowej!
Jeśli potrzeba, można dodać trochę mąki, jogurtu lub mleka. Zawinąć ciasto w folię i odłożyć na 25 minut. Po tym czasie podzielić je na dwie równe części i rozwałkować do grubości około 1 centymetra.
Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wyciąć pierścienie, a w nich kolejne, mniejsze. W ten sposób otrzymamy kształt pączka z dziurką. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Smażyć pączki po obu stronach, aż będą przyrumienione. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Można posypać do smaku cukrem.