Owsianka i jabłka stały się moim wybawieniem, w końcu mogę cieszyć się niskokalorycznym i przepysznym deserem: Sprawdź jak zrobić ten cudowny deser.
4 612
Kobiety czy mężczyźni – niezależnie od płci lubimy słodycze i niekiedy mamy ochotę na smaczne ciastko. Nie rezygnujmy z przyjemności przez obawy związane z przytyciem.
Aby w pełni czuć radość z każdego kęsa pysznego deseru, znalazłam perfekcyjny przepis na zdrowe i niskokaloryczne ciasto, w którym znajdziemy płatki owsiane oraz pyszne jabłka. Nie sądziłam, że będzie tak dobrze smakowało!
Składniki:
100 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych
160 g cukru
120 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
4 jabłka
1 cytryna
Jak przygotować?
Masło wyciągamy z lodówki około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta – musi być miękkie.
Do miski przekładamy masło, cukier i sól, a następnie miksujemy przez 5 minut.
Dodajemy po jednym jajku miksując, aż masa uzyska jasny kolor i gładką konsystencję. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.
Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy płynną masę i dokładnie mieszamy, aż będzie jednolita masa. Powinna być ona miękka. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, a jej skórkę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta wraz z jabłkiem.
Mieszamy całość. Blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut, do suchego patyczka.