Owsiane ciasteczka, po których nie będziesz miała żadnych wyrzutów sumienia
842
To najlepsze ciasteczka owsiane, jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama bardzo często piekła je dla nas, kiedy byliśmy dziećmi.
Uwielbiam je również za to, że są łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje to wiele czasu. Jak widać, zwykłe płatki owsiane mogą okazać się niezwykle zdrowym sposobem na smaczną przekąskę. Możesz również wzbogacić ich smak, dodając zamiast orzechów pestki dyni, dodając cynamon lub zrezygnować z rodzynek. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mielonych migdałów (mogą być inne orzechy)
¾ szklanki cukru
½ szklanki rodzynek (mogą być inne suszone owoce)
100 g masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce, wymieszaj mąkę, migdały (lub orzechy), płatki owsiane i cukier.
2. Następnie dodaj proszek do pieczenia.
3. Dodaj szczyptę soli, aby zrównoważyć smak, a ciastka nie były zbyt słodkie.
4. Potem dodaj jajka i rozdrobnione masło.
5. Na koniec rodzynki (lub inne suszone owoce) i dokładnie wymieszaj. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
6. Po tym czasie, uformuj kulki i spłaszcz je, układając na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 15-20 minut . Gotowość rozpoznasz po pięknym złotym kolorze. Smacznego!
Pyszne owsiane ciasteczka świetnie smakują na ciepło, gdy są jeszcze miękkie i pachnące, a także kiedy całkowicie ostygną i staną się chrupiące i kruche.
Zapewniam, że gdy postanowisz upiec podwójną porcję, to nie pożałujesz. I tak nie doczekają następnego dnia…