Omlet na kwaśnej śmietanie – Ekspresowe śniadanie lub ciepła kolacja dla całej rodziny. Twoi bliscy będą zachwyceni

Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań z jajkami w roli głównej – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Nie muszę nikomu przypominać, jak ważne w diecie człowieka jest sycące i pożywne śniadanie. Omlet przygotowany w ten sposób nie zajmie Ci dużo czasu, więc podwijaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Jajka – 4 szt.
  • Kwaśna śmietana – 200 ml
  • Twardy ser – 20 g
  • Masło – 10 g
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do glinianej formy lub patelni ze zdejmowaną rączką, wlej śmietanę, wbij jajka, posól do smaku i ułóż na wierzchu cienkie plasterki masła.

2. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15 minut.

3. Po tym czasie, wyjmij formę z piekarnika, posyp omlet startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz kolejne 10 minut. Gotowe!

 

Tak przygotowany omlet, podawaj na gorąco bezpośrednio z naczynia, posypany pokrojonym szczypiorkiem lub ulubionymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!