Dzięki temu przepisowi możesz przygotować wspaniałe ogórki wieczorem i spożyć już rano. Przepis.
1 518
Ogórki małosolne stanowią pyszną przekąskę. Jest łatwa do wykonania, zdrowa i pożywna. Idealne na lato.
Świeże warzywa to świetna opcja na lato. Ogórki mają pewną zaletę: Bardzo dobrze chłoną sól i zioła, więc szybko można uzyskać ciekawe smaki, np. można zrobić je na słodko, kwaśno lub pikantnie.
Składniki:
Ogórki – 1,7 kg
50 g koperku
5-7 ząbków czosnku
3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Pozwól ogórkom posiedzieć przez co najmniej godzinę, zanim je umyjesz. Następnie, zalej je wodą. Obierz czosnek i umieść go na dnie słoika. Dodaj koperek. Możesz też dodać liście porzeczki i chrzan, aby uzyskać mocniejszy smak.
Następnie włóż ogórki do słoika. Dodaj koperek i sól na wierzch. Zagotuj wodę w rondelku, a następnie zalej nią ogórki.
Umieść ogórki w słoikach i przykryj je pokrywkami. Lekko je zakręcić, aby sól równomiernie się rozłożyła. Po ostygnięciu wody, wstaw słoiki do lodówki na co najmniej jedną noc.