„Nóżki Przepiórcze” – Tym pysznym daniem zaskoczysz wszystkich.
1 631
To danie nie ma nic wspólnego z przepiórką, poza rozmiarem porcji. Pyszne i zwyczajne danie z drobiowym mięsem mielonym z pewnością zachwyci smakiem i nieco egzotycznym wyglądem. Do dzieła!
SKŁADNIKI
200 ml kefiru
2 opakowania drewnianych słomek
0,5 łyżeczki sody
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 jajko
bułka tarta
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj sól i sodę, wymieszaj i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
2. Gdy ciasto zgęstnieje, połóż je na blacie i ugniataj rękami.
3. Teraz czas na nadzienie. Drobniutko posiekaj cebulę i wymieszaj ją z mielonym mięsem drobiowym. Dodaj sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Teraz rozwałkuj ciasto i odciśnij w nim szklanką koła (jak na pierogi). Połam słomki na mniejsze części umieść na środku każdego koła, tak aby krawędzie słomki wystawały poza koło.
5. Następnie nałóż nadzienie na cieście i zawiń wokół niego ciasto. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
6. Pozostaje tylko usmażyć „nóżki przepiórcze” po obu stronach na złoty kolor i odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.