Lubisz placki ziemniaczane. Spróbuj nasz nietypowy przepis na placki z szynką i serem. Każdy je pokocha.
15 590
Tradycyjne placki ziemniaczane to tylko jedna z podstawowych potraw w naszej polskiej kuchni.
Świetnie sprawdzi się jako danie główne, ale również idealnie sprawdzi się jako pyszna kolacja . Nasz przepis różni się od klasycznego ale jest równie pyszny!
Składniki:
500 g ziemniaków
sól
oliwa z oliwek
szynka
ser
Sposób przygotowania:
Najpierw obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Następnie umieść ziemniaki w durszlaku i opłukać woda i pozostawić na kilka minut.
Następnie trzeba je osuszyć tak bardzo, jak to możliwe. Na przykład można umieścić je w szmatce i dokładnie wycisnąć. Teraz posól ziemniaki.
Nagrzej oliwę z oliwy na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
Aby otrzymać placki w pięknym okrągłym kształcie można użyć patelni w okrągłymi otworami.
Następnie ułóż gotowe placki na blasze z papierem do pieczenia i połóż na nie pokrojoną szynkę i ser.
Następnie przykryj drugim plackiem.
Umieścić tak przygotowane placki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni i piec przez około 10 minut.