„Napoleonek” z Tortilli – Nie przestaniesz jeść po pierwszym kawałku.
3 358
Tradycyjne Napoleonki są ulubionym ciastkiem dla wielu z nas. Jego klasyczny przepis znany jest nam od 1850 roku. I nic dziwnego, bo jak można się oprzeć tak delikatnym i wyjątkowym smakom z dzieciństwa. Jednak pieczenie tradycyjnego „Napoleonka” jest dość długie i męczące, ponieważ oprócz kremu, trzeba również przygotować ciasto francuskie.
Z tym kłopotem poradzimy sobie dzisiaj z pomocą gotowych tortilli wraps. Znacznie skrócisz czas przygotowania i z wielką przyjemnością zasiądziesz do stołu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
10 tortilli wraps
100 g cukru
2 duże jajka
500 ml mleka
2 łyżki mąki
50 g masła
skrobia
PRZYGOTOWANIE
1. Aby zrobić pyszny krem do „Napoleonka” wymieszaj: mleko, cukier, jajka, skrobię i mąkę. Ubij składniki za pomocą trzepaczki lub miksera na gładką masę.
2. Na małym ogniu zagotuj przygotowaną wcześniej masę, aż zgęstnieje.
3. Następnie schłodź do temperatury pokojowej i wymieszaj z masłem.
4. Na suchej patelni wysusz tortille, układaj warstwami na przemian z kremem.
5. Wskazane jest schłodzenie ciasta w lodówce przez całą noc, będzie wtedy odpowiednio wilgotne i delikatne.
6. Gotowego „Napoleonka” można ozdobić jagodami i posypać cukrem pudrem.
7. Pyszny, delikatny i kremowy „Napoleonek” jest gotowy.