Nadziewane Rogaliki – Znikają z talerza w mgnieniu oka.
2 464
Zdecydowanie polecam dla zapracowanych mam, początkujących w kulinarnych podbojach i troskliwych żon. Łatwe i szybkie w przygotowaniu pyszne rogaliki z miękkim nadzieniem w środku. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka cukru
30 g drożdży prasowanych
1 szczypta soli
1/2 szklanki oleju słonecznikowy
300 g mąki
1 słoiczek dżemu (mogą być również owoce lub krem czekoladowy)
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i szczyptę soli. Przesiej mąkę do osobnej miski. Stopniowo dodawaj do mąki rozpuszczone drożdże i olej. Ugnieć lekkie ciasto i postaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
2. Podziel gotowe ciasto na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wytnij z niego ok. 8 trójkątów. Jeśli ciasto mocno się lepi dodaj mąki.
3. Na każdy wycięty trójkąt nałóż 1 łyżeczkę dżemu. Zawiń, sklejając krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
4. Poukładaj rogaliki na blaszkę do pieczenia, nasmarowanej olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (piecz na złoty kolor).
5. Posyp gotowe rogaliki cukrem pudrem i podawaj na ciepło lub na zimno.