Nadziewane Kieszonki z Ciasta Francuskiego – Z pewnością zaskoczysz domowników tym smakiem.
1 707
Pyszne kieszonki z ciasta francuskiego z lekkim kremem w środku z pewnością trafią do serc twoich najbliższych…Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE
1/2 łyżki wody
1/2 łyżki mleka
100 g masła
150 g mąki pszennej
4 jaja kurze
1/4 łyżeczki soli
2 kwadratowe arkusze gotowego ciasta francuskiego
SKŁADNIKI NA KREM
500 ml mleka
2 jaja kurze
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki mąki
250 g masła
1 g waniliny
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od ciasta francuskiego: Wymieszaj wodę i mleko w garnku i zagotuj.
2. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj ciasto przez kilka minut.
3. Teraz dodaj jajka. Dodawaj je pojedynczo. Ciasto powinno stać się gładkie i nie rozwarstwiać się.
4. Rozwałkuj arkusze wcześniej rozmrożonego ciasta francuskiego (powinnaś dostać arkusze o wym. 30 x 30 cm.). Następnie pokrój je na małe kwadraty o szerokości 10 cm.
5. Umieść łyżkę ciasta francuskiego zrobionego wcześniej, na środku każdego kwadratu i zawiń wszystkie rogi tak, jak pokazano na zdjęciu. Piecz gotowe koperty w piekarniku przez 50–60 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Czas przygotować krem: Wymieszaj cukier, wanilinę i mąkę w głębokim pojemniku.
7. W małych porcjach dodawaj mleko. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek i zagotuj, często mieszając.
8. Gdy krem ostygnie, dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj mikserem.
9. Napełnij gotowe kieszonki kremem za pomocą szprycy. Przed podaniem posyp kieszonki cukrem pudrem.