Przepis Na Szybki Deser Z Patelni – Wystarczy Tylko 30 Minut, Aby Twoja Słodka Przekąska Znalazła Się Na Stole
1 241
Aby przygotować ten pyszny deser nie musisz mieć piekarnika. Wystarczy patelnia oraz odrobina chęci! Spróbuj, a zobaczysz, że efekt końcowy Cię zaskoczy. Ciasto wychodzi przepyszne!
Przygotuj składniki:
130 g masła
2 jajka
100 g miodu
220 g mąki pszennej
200 g śmietany – 18-20%
150 g skondensowanego słodzonego mleka (gotowanego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Sposób wykonania:
W małym garnuszku umieść jajka, masło, miód i szczyptę soli. Po włożeniu do kąpieli wodnej wymieszaj wszystko do połączenia się składników. Dodaj sodę oczyszczoną i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.
Kiedy zwartość garnka zacznie się pienić, wsyp odrobinę mąki i znowu wymieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i ostudź. Do schłodzonej masy dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gotowe, podziel je na osiem równych części.
Wszystkie kawałki rozwałkuj i smaż pojedynczo na rozgrzanej i suchej patelni, na małym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie przygotuj krem – połącz skondensowane mleko ze śmietaną i powstałą masą posmaruj każdy placek, układając je jeden na drugim. Na wierzchu powinna być warstwa kremu.
Gotowy deser wstaw na kilka godzin do lodówki, a po wyjęciu możesz dodatkowo zrobić polewę czekoladową. Smacznego!