Po wyjęciu tego ciasta z piekarnika, jego aromat rozprzestrzenia się po całym domu. Nie ma większej radości niż domowe, świeże i pyszne ciasta. Trudno się oprzeć i lepiej nie zwlekać z jedzeniem, bo możesz się ne załapać…
SKŁADNIKI
500 g jabłek
250 g mąki
150 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru
3 jajka
1 saszetka proszku do pieczenia
1 saszetka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. Jabłka pokrój na małe kosteczki, pokrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstaw na parę minut.
2. Teraz czas na ciasto. Jajka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj cukier waniliowy, sól i zmiękczone masło. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednorodnej masy i dodaj proszek do pieczenia.
3. Następnie dodaj miód, dokładnie wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać mąkę. Zagnieć ciasto, nie powinno być zbyt twarde, ale też nie rzadkie. Teraz dodaj do ciasta jabłka i wymieszaj.
4. Umieść ciasto w wysmarowanej formie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut.