Miodowe Ciasteczka – Moje dzieci je wprost uwielbiają. Rozpływają się w ustach.
14 095
Domowe ciasteczka wykonane z naturalnych produktów są wielokrotnie smaczniejsze i zdrowsze niż te sklepowe. Niedawno znalazłam przepis, odręcznie pisany przez moją babcię, między kartkami w zeszycie ze złotą kolekcją przepisów.
Mama mówiła mi, że babcia piekła je dla nas, kiedy byliśmy mali – my wnuki. Pyszne, miękkie i aromatyczne ciasteczka są idealne dla dzieci. To prawdziwa uczta dla nich, a dla mnie przyjemność ich przygotowania. Piekę je często dla swoich dzieci. Do dzieła!
SKŁADNIKI
300 g mąki
2 łyżki miodu
150 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść miód w kąpieli wodnej, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj cukier puder, przyprawy, jajka i sól.
2. Wymieszaj i stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą. Ciasto może być trochę lepkie.
3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj go olejem. Zwilż ręce wodą i uformuj z ciasta nieduże kulki.
4. Poukładaj je na blaszce w odstępach od siebie ok 2,5 cm i lekko spłaszcz.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-30 minut na złoty kolor.
6. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przechowuj w hermetycznie zamkniętym pojemniku (nie w worku!).