Mięso w stylu kapitańskim w piekarniku: znika z talerzy w 5 minut. Szybkie i łatwe do zrobienia.

Choć potrawa jest szeroko znana, nie zawsze przyrządzana jest w najlepszej wersji – w większości domów układa się składniki warstwowo i zdecydowanie nadużywa się majonezu, który wcale nie jest potrzebny do stworzenia smakowitego dania! Najlepiej smakuje odtworzone z oryginalnej receptury – zamiast majonezu użyjemy sosu beszamelowego, który doskonale będzie pasował do niewielkich kawałków mięsa, zapiekanych z ziemniakami i z serem.

 

 

SKŁADNIKI NA CZTERY PORCJE

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 cebule
  • 4-6 ziemniaków średniej wielkości
  • 4 łyżki wybranego oleju
  • 100 g twardego sera
  • sól i pieprz

 

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY

  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Na początku obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie tak, aby miały konsystencję półtwardą. To ważne, aby nie były zbyt miękkie, gdyż będą później pieczone razem z mięsem.

 

2. W trakcie gotowania ziemniaków możesz przygotować sos beszamelowy. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondlu, następnie dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki, nie gasząc ognia. Na powierzchni mieszaniny powinna utworzyć się biała piana – wtedy wlej do rondla zimne mleko i dosyp soli. Mieszaj, aż sos zacznie wrzeć – wtedy dopiero zdejmij go z ognia.

3. Pokrój mięso na małe kawałki, aby mogły równomiernie się upiec.

 

4. Cebule pokrój w krążki, ziemniaki zaś w plasterki.

 

5. Zetrzyj na tarce ser – nie musi być bardzo drobno.

6. Przygotuj formę do pieczenia – nasmaruj ją olejem, następnie na dnie ułóż cebulę, a na niej mięso lekko doprawione solą i pieprzem. Na samej górze rozłóż plastry podgotowanych ziemniaków.

7. Polej całość obficie sosem beszamelowym, a na to nasyp ser w takiej ilości, aby przykrył danie. Możesz użyć mniej sera, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy.

 

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, następnie umieść w nim formę i piecz danie przez ok. 30-35 minut.

9. Wyjmij do ostygnięcia i gotowe!

 

Mięso po kapitańsku to doskonałe danie na rozmaite okazje. Sprawdzi się jako rodzinny obiad czy potrawa imprezowa, która nasyci energicznych uczestników. Koniecznie podziel się przepisem ze znajomymi – niech oni także spróbują oryginalnej wersji tej znanej i uwielbianej w naszym kraju potrawy!

error: Content is protected !!