Mięso generała z dodatkiem ziemniaków- danie obiadowe, które zachwyci każde gusta.
1 434
Danie to przygotujesz z bardzo prosty sposób , na pewno nasycisz nim całą rodzinę. Przekonasz się, że posmakuje każdemu. Spróbuj, a na pewno będziesz zachwycona.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Kilogram ziemniaków
Kilogram mięsa wieprzowego
100 gram twardego żółtego sera
2 cebule
Łyżka masła
3 łyżki majonezu
Do smaku pieprz czarny
Do smaku sól
Do smaku świeże zioła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Dokładnie umyj i oczyść mięso, następnie pokrój je w kosteczkę.
2. Obierz cebulę, następnie drobno ją posiekaj, dodaj do mięsa i przypraw solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą naczynie i odstaw do lodówki na osiem godzin.
3. Umyj ziemniaki, następnie pokrój je w słupki o średniej wielkości.
4. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i przełóż do niego mięso. Na górę połóż pokrojone ziemniaki , posmaruj je majonezem i przykryj pokrywką.
5. Piecz w piekarniku przez godzinę w 200 stopniach. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i posyp startym serem i piecz przez 10-15 minut. Danie gotowe!
Mięso podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanych ziół oraz surówek ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!