Poniżej pomysł na soczyste, miękkie mięso. – ten przepis jest z nami od 25 lat
2 419
Musisz spróbować naszego wyjątkowego, sprawdzonego przepisu na kruche, soczyste mięso. Prawdziwe „niebo w gębie”, wspaniałe do każdego obiadu i nie tylko!
Wspaniałe mięso z delikatną nutą czosnku. Idealne na rodzinny obiad, przyjęcie szybki lunch do pracy, bądź na uczelnie. Z pewnością powrócisz do tego przepisu, gdyż jest to jeden z najlepszych mięsnych kąsków! Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi ziemniakami lub frytkami, ale również samego zjesz je za smakiem!
Składniki;
2 ząbki czosnku
6 kawałków mięsa (np. indyka, wieprzowiny, wołowiny)
100 ml oleju (+ewentualnie dodatkowo w razie potrzeby)
2 łyżki mąki
700 ml wody
wybrane przyprawy do smaku
sól
Przygotowanie
Porządnie umyte mięso pokrój na dowolne kawałki. (Takie, jakie najbardziej lubisz). Następnie poobtaczaj dookoła w mące i usmaż (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni oleju, do czasu aż nie będzie surowe (kilka minut). W tym czasie pokrój drobno czosnek. Gdy mięso będzie już usmażone, odstaw je na talerz a olej zostaw na później.
Do pozostałego oleju dodaj czosnek, a następnie podsmaż. (uważaj, aby się nie spalił, max. 2 min) Następnie dosyp do niego resztę mąki i porządnie wymieszaj. Zalecamy zmniejszyć trochę temperaturę (w ramach ostrożności). Dolej wodę, wsyp przyprawy i mieszaj do jednolitej konsystencji sosu.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i polej powstałym sosem. Włóż do piekarnika na 30 min. GOTOWE!