Mięsne gniazda Kilimandżaro- tak przygotowanym obiadem Twoja rodzina będzie zachwycona.

Rewelacyjnym pomysłem na szybki obiad są mięsna gniazda. Tak przygotowane dania zachwyci nie tylko całą rodzinę ale także wszystkich gości.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Mięso mielone- 400 g
  • Masło- 40 g
  • Jajko
  • Cebula
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Ziemniaki- 4 sztuki
  • Biały ser- 50g
  • Mąka pszenna- 1 łyżka
  • Tymianek- 1 łyżeczka
  • Mleko-50 ml
  • Natka pietruszki- pół pęczka
  • Woda -300 ml
  • Gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki
  • Sól- 2,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz- pół łyżeczki
  • Ser cheddar- 30 g
  • Koncentrat pomidorowy- 1,5 łyżki
  • Koperek
  • Papryka słodka- 1 łyżeczka

 

WYKONANIE:

1.Używając tarki zetrzyj dokładnie obraną cebulę na dużych oczkach. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę. W misce połącz ze sobą mięso oraz przygotowane warzywa. Dodaj do miski także pozostałe składniki czyli: mąkę, jajko, paprykę, olej słonecznikowy, łyżeczkę soli oraz posiekana natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.

2.Olejem roślinnym wysmaruj swoje dłonie, a przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki. Z pokrojonego mięsa uformuj kulkę, a potem połóż je na przygotowanej formie do pieczenia. W każdym kawałku za pomocą palców uformuj na środku rowek, wtedy powstanie potrzebne Ci ,,gniazdo”. Tak przygotowane włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

3.W osolonej gorącej wodzie ugotuj obrane ziemniaki. Następnie po ugotowaniu odlej wodę i dodaj masło, mleko oraz łyżeczkę soli. Po wymieszaniu dodaj również gałkę muszkatołową. Całość dokładnie połącz ze sobą. Przygotowane ziemniaki połącz z twarogiem. W osobnej misce połącz ze sobą koncentrat pomidorowy z pół łyżeczki soli.

4.Przygotowanym sosem polej całe danie .Gotowym farszem ziemniaczanym możesz uzupełniać mięsne gniazda. Aby danie się dobrze upiekło używaj worka do pieczenia. Startym serem posyp wierch przygotowanych mięsnych gniazd. Do rozgrzanego piekarnika możesz wkładać przygotowane danie. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach. Upieczone danie świetnie smakuje z posiekanym z wierchu koperkiem.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!