Kotlety mielone z twarogiem to propozycja obiadu, który zaskoczy i zachwyci Twoją rodzinę oraz znajomych.
2 342
Mięso mielone i twaróg może wydawać się połączeniem zbyt niecodziennym, aby mogło być smaczne.
Ten przepis udowadnia jednak, że z pozoru niepasujące do siebie składniki mogą stworzyć danie zachwycające wszystkich gości. Dodatek twarogu sprawia, że potrawa nie tylko staje się mniej tłusta, ale także pozostaje soczysta i pełna smaku.
Składniki potrzebne do wykonania masy mięsnej
pół kilograma mięsa mielonego
jedna łyżeczka soli
dwa jajka
czarny pieprz mielony
dwieście gram twarogu
dwie cebule
pięćdziesiąt gram bułki tartej
dwa ząbki czosnku
pięćdziesiąt mililitrów wody
Sos:
szklanka wrzątku
sól i pieprz do smaku
trzydzieści gram mąki pszennej
sto pięćdziesiąt gram kwaśnej śmietany
trzydzieści gram masła
Przygotowanie kotletów:
Twaróg spulchnić za pomocą miksera. Dodać sól, pieprz, mięso mielone oraz jajka. Masę dokładnie wymieszać. Czosnek i cebulę utrzeć blenderem. Bułkę tartą połączyć z przygotowaną wodą w miseczce.
Zarówno bułkę, jak i mieszankę czosnku z cebulą dorzucić do masy mięsnej. Uformować małe kotlety (doskonale spisze się tutaj stołowa łyżka) i wykładać na blasze posmarowanej olejem roślinnym. Piec w piekarniku o temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez 30-35 minut.
Przygotowanie sosu do kotletów:
Kotlety podczas pieczenia wydzielać będą sok, który należy zebrać i przelać do miseczki. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę pszenną i zasmażyć przez około dwie minuty. Dolać wrzątku, przygotowanego wcześniej soku z piekącego się mięsa, śmietany i przyprawić do smaku. Gotowy sos roztrzepać rózgą i gotować jeszcze cztery minuty.
Kotlety wspaniale komponują się z wieloma dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj ryż, kasza gryczana lub jęczmienna czy młode ziemniaki.