Mięciutkie pączusie – Zawsze robię je tylko w ten sposób. Dzięki tym składnikom smakują wyjątkowo
775
W „Tłusty Czwartek” nie może zabraknąć pączków i chrustów, dlatego dzielę się dziś z Wami genialnym przepisem na pączusie na skondensowanym mleku, które piekę już od wielu lat.
Zawsze robię je tylko w ten sposób i zajmuje mi to zaledwie kilka minut, dlatego piekę je dla bliskich z prawdziwą przyjemnością i z podwójnej porcji. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
słodzone mleko skondensowane – 1 puszka
jajka – 2 szt.
mąka pszenna – według potrzeby
sól – szczypta
soda – szczypta
cukier puder – do dekoracji
olej – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. W głębokiej misce, roztrzep jajka ze skondensowanym mlekiem, solą i sodą. Potem dodawaj stopniowo mąkę i zagnieć miękkie, delikatne ciasto.
2. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części i z każdej uformuj wałeczek. Wałeczki pokrój na kawałki o rozmiarach 2 cm. i uformuj z nich małe kulki.
3. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!
Gotowe pączusie przed podaniem, posyp obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na słodka ucztę. Smacznego!