Maślane ciasto jabłkowe – Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu
596
Delikatne, maślane ciasto z jabłkami, polecam w szczególności wszystkim miłośnikom szybkich deserów i ceniącym swój czas spędzony w kuchni.
Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto, piekę już od wielu lat i za każdym razem zachwyca moich bliskich swoim smakiem. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg jabłek
250 g masła
425 g cukru
300 g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 stołowe łyżki soku z cytryny
cukier puder
pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj.
2. W osobnej misce, wymieszaj mikserem masło, sól, cukier wanilinowy, cukier, wbijając stopniowo jajka.
3. Następnie, dodaj przesianą mąkę i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Potem, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Tak przygotowane ciasto, wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!
Gdy maślane ciasto z jabłkami całkowicie wystygnie, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!