Szarlotka maślana – Lekkie i puszyste maślane ciasto z pysznym jabłkowym wnętrzem. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć.

Przez lata, próbowałam wielu najróżniejszych przepisów w poszukiwaniu doskonałego ciasta z jabłkami. Wiele z nich z pewnością jest godnych polecenia, jednak w moje serce najczulej trafiła szarlotka maślana.

 

Delikatne i lekkie, maślane ciasto, które kryje w sobie genialne jabłkowo-cynamonowe wnętrze, wprost rozpływa się w ustach. Łatwą i szybką w wykonaniu szarlotkę maślaną, polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń środek z pestkami. Pokrój je w kosteczkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw.

 

2. W tym czasie przygotuj ciasto: Do miski włóż miękkie masło, dodaj sól, cukier i cukier waniliowy. Mieszaj mikserem, a gdy cukier całkowicie się rozpuści, stopniowo dodawaj po 1 jajku nie przerywając mieszania.

 

3. Na koniec, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie wszystko wymieszaj.

 

4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-30 minut. Gotowe!

 

Gotową maślaną szarlotkę przed podaniem, posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!