Marynowana cukinia – Genialna przekąska, która zachwyci każdego bez wyjątku. Śpiesz się, póki sezon w pełni

Zawsze z ogromną tęsknotą oczekuję lata i rozpoczęcia sezonu na pyszną i zdrową cukinię. Jestem jej najwierniejszą fanką, więc z prawdziwą przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na genialną marynowaną cukinię.

 

 

Możesz mi wierzyć, ten smak zachwyci każdego bez wyjątku i znika ze stołu ekspresowo. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g młodej cukinii
  • 70 g oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • mielony czarny pieprz
  • świeże zioła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli Twoja cukinia jest duża i „stara” – obierz ją ze skórki i wydrąż nasiona. Jeśli zaś młoda, umyj i pokrój obieraczką do warzyw w cienkie plasterki. Odstaw ją na jakiś czas na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

 

2. Teraz, przygotuj marynatę: W misce, wymieszaj miód z olejem słonecznikowym, octem, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi drobno ziołami.

 

3. Odciśnij cukinię z wody, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!

 

Świeża, młodziutka cukinia, aromatyczna i pełna zdrowia, może być samodzielną przekąską lub doskonałym dodatkiem do dań rybnych, mięsnych i ziemniaczanych. Pięknie wygląda i smakuje obłędnie. Smacznego!

error: Content is protected !!